Ronald McDonald Hus i Lund ligger ett par minuters gångväg från Barn- och Ungdomssjukhuset och fungerar som ett ”hem hemifrån” för familjer, som behöver just detta. I Huset sker ingen medicinsk vård, utan det är sjukhuset som har hela det medicinska ansvaret under er vistelse här.

Som boende i Huset har du som förälder själv ansvar för tillsyn av dina barn och för att tillsammans med övriga gäster, se till att det hålls snyggt, rent och upplockat i alla gemensamma utrymmen. Varje familj har själva ansvar för att, vid utcheckning, städa ur sitt rum efter speciellt städschema. Ni lämnar rummet i det skick det var när ni kom, eftersom nästa familj skall kunna flytta in direkt!

Huset och rummen
Huset har totalt 20 familjerum, som är fördelade på tre plan. I varje familjerum finns tre sängar och det finns möjlighet att få extrasäng och spjälsäng vid behov. Alla rum har dusch och toalett.

Huset tillhandahåller sängkläder och handdukar, om ni inte vill ha med era egna.
På samtliga rum finns möjlighet att koppla in patienttelefon, samt uppkoppling till dator.
I Huset finns tre fullt utrustade kök, ett på varje våningsplan. Varje familj har tillgång till en egen kylskåpshalva, eget skafferi samt frysfack. Alla familjer hjälps åt med att bl. a. tömma sopor och plocka ur diskmaskiner. För övrigt sköter var och en sina köksgöromål precis som hemma.

Husets gemensamma lokaler är tvättstuga, allrum, bibliotek, data/spelrum samt lekrum.
Ta gärna med inneskor, samt naturligtvis dina personliga tillbehör inför vistelse hos oss.
Huset tillhandahåller kaffe, te, kryddor och tvättmedel.
Rökning är endast tillåten utomhus på anvisad plats!

Personal                                                                                                                                                                                                                             På Ronald McDonald Hus arbetar Carina Wittström, verksamhetsansvarig, tillsammans med Pyret Stubelius Wiebe, Jeanette Trajkovic, Gunilla Ohlsson och Jessica Kristensson. Vi arbetar alla med samtliga arbetsuppgifter, så har du några frågor är du välkommen att fråga någon av oss.

Syskonstödjare                                                                                                                                                                                                           Det är jobbigt när en bror eller syster blir sjuk. Dagarna kan bli långa och enformiga och föräldrarna har inte alltid tid för syskonen. Ibland kan det vara bra att få egen tid tillsammans med Cecilia Winroth, som är utbildad pedagog med erfarenhet av barn och ungdomar. Cecilia är anställd som syskonstödjare på Ronald McDonald Hus.

Ta gärna kontakt med personalen om ni känner att Cecilia kan vara till hjälp.

Bemanning                                                                                                                                                                                                               Huset är bemannat måndagar-torsdagar 08.00-20.00, fredagar 08.00-18.00.

På helger arbetar vi ett jourpass c:a 4 timmar per dag.
Ni kan nå oss på telefonnr 046-15 73 80 dygnet runt.

I vår verksamhet finns också många engagerade volontärer som hjälper till med mycket praktiskt arbete.

Ankomst/avresa
Om ni anländer till Huset under en helg, är vi tacksamma om ni har möjlighet att kontakta oss innan och meddelar när ni kommer. Då har vi möjlighet att vara på plats och ta emot er personligen.

Anländer ni en vardag, vänligen kom innan kl. 19 (fredagar innan kl.17) så hinner vi visa er runt ordentligt före stängningsdags.

Vi är tacksamma om ni lämnar rummet vid lunchtid på avresedagen, samt lämnar in nycklar och checklistan för rumstädning underskriven. Det är nästan alltid en ny familj som skall checka in direkt och därför är vi tacksamma för att ni lämnar rummet i samma skick som det var då ni checkade in!

Kommunikationer
Ronald McDonald Hus ligger med c:a fem minuters gångavstånd till Barn- och Ungdomssjukhuset.
Kommer ni med tåg eller buss till Lund:s Central, tar ni buss nr 2,3,4,6 som går via Universitetssjukhuset.
Vi kan tyvärr inte tillhandahålla parkering utan endast möjlighet till av- och pålastning.
Parkeringsmöjlighter inom sjukhusområdet är månadskort i P-hus (380kr/månad) alternativt dygnsparkering i P-hus (100kr/dygn).

Butiker
Närmaste matbutik är Ica Malmborgs på Clementstorget som ligger på c:a 15 min gångavstånd från Huset. De har öppet till kl. 22 alla dagar. Större butiksutbud finns med bilavstånd.

Prata med någon av oss medarbetare så ger vi vägbeskrivning.
Cyklar, med varukorg, kan lånas i huset.

För ytterligare frågor, ring oss gärna på 046-15 73 80

Vi hoppas att ni skall trivas hos oss här i Huset – Varmt välkomna!