Ronald McDonald Hus vid Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus -
ett hem hemifrån

Med ett par minuters promenadavstånd till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och med skogen bakom husknuten ligger Ronald McDonald hus i Göteborg. Det vackra och ombonade Huset stod färdigt 1999 och rymmer 29 familjerum och ett stort antal gemensamma utrymmen så som flera kök, vardagsrum, lekrum, bibliotek, datorrum, tvättstugor, aktivitetsrum samt en relax med bastu.

I Huset har familjerna möjlighet att laga sin egen mat, tvätta sina kläder och kunna koppla av i en hemlik och trygg miljö. Att kunna samla kraft mellan de tuffa behandlingstillfällena på sjukhuset är viktigt för både föräldrar och barn. I Huset träffar man också andra föräldrar i liknande situation och därmed ges möjlighet att dela såväl glädje som sorg med andra i liknande situation för både föräldrar och syskon.

Ronald McDonald Hus i Göteborg är byggdes 1999 med finansiering av Ronald McDonald Barnfond och i samarbete med bl a Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Barncancerföreningen i Västra Sverige, Hjärtebarnsföreningen, Handikappföreningarnas Samarbetsorgan.

Sedan starten1999 har drygt 10 000 familjer hälsats välkomna in genom våra dörrar. Då Drottning Silvias är ett specialistsjukhus och har hela landet som upptagningsområde har även vi familjer från hela Sverige boende hos oss. Vi servar samtliga avdelningar på barnsjukhuset. De avdelningar som har flest familjer hos oss är hjärtavdelningen, barnkirurgin samt barnonkologen. Det är alltid avdelningen på sjukhuset som bokar boende för en familj. Vi har bemanning dygnet runt årets alla dagar.

Ronald McDonald Hus i Göteborg är en icke vinstdrivande stiftelse och har en styrelse bestående av representanter för sjukhuset, föräldraföreningen Hjärtebarnsförbundet samt Mc Donalds.

Styrelsemedlemmar är:
Eva Dunér, Mc Donalds franchisetagare (ordförande)
Peter Nordqvist, Hjärtebarnsförbundet
Gunnar Göthberg, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus
Ingela Karlsson, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus
Björn Huss, Mc Donalds franchisetagare
Carina Terström, Mc Donalds franchisetagare
Ulf Steingrüber, Mc Donalds franchisetagare
Jonas Hultmark, föräldrarepresentant